Potgrond

Aan de basis van het meeste plantgoed komt potgrond te pas. Potgrond zorgt door zijn samenstelling voor een optimale start van een ontluikend zaadje of stek. Gangbare potgrond wordt meestal vervaardigd op basis van turf, een fossiele grondstof. Bij de ontginning van turf worden echter waardevolle natuurgebieden onherroepelijk beschadigd.

Een alternatief hiervoor is het gebruik van kokosturf, een afvalproduct van de kokosindustrie. Ondanks de vele reiskilometers kiezen we bij de andere tuin voor dit alternatief. We vervaardigen zelf onze potgrond op basis van groencompost, teelaarde, zand en kokosturf. Heb je zelf behoefte aan een milieuvriendelijkere potgrond? Kom dan gerust even langs. of nog beter: hergebruik  je potgrond van het voorbije jaar door er wat compost aan toe te voegen.

Zaden, plant- en pootgoed

We geven er bij de andere tuin de voorkeur aan om te beginnen met zaad en niet met aangekocht plantgoed. Zo overzien we de hele levenscyclus van de plant. Voor bepaalde zaken zoals bvb. aardbeien en aardappelen, is er geen andere keus dan te starten met plant- of pootgoed om de soortechtheid te garanderen.

Hoewel het gebruik van F1 zaden in de biologische teelt zeker zijn voordelen heeft, verkiezen we bij de andere tuin over het algemeen het gebruik van zaadvaste rassen. Je kan op eenvoudige wijze je eigen zaden winnen, en de rassen hebben reeds tientallen jaren of zelfs enkele eeuwen hun nut bewezen in een natuurlijke omgeving. Het gaat hier ook vaak om rassen die op het gebied van smaak, vorm en kleur een streepje voor hebben op hun modernere nakomelingen.

Het spreekt voor zich dat er (voor zover beschikbaar) gebruik wordt gemaakt van biologisch geteeld zaad- en pootgoed.